söndag 20 augusti 2017

En lördag för 9 år sedan började äventyret!

Ni som  känner mig kommer säkert ihåg hur allt började, men för 9 år sedan nu i mitten av augusti (2008) reste jag nämligen till Australien för första gången! Det var endast någon månad efter att jag tagit studenten. Vi var på Rhodos med familjen när jag skickade in min ansökan till ett College i Brisbane, och tre veckor senare satt jag på flygen till mitt drömland på andra sidan jorden. Jag hade länge under gymnasiet längtat efter att åka iväg, och studera utomlands. Hade åkt på en språkresa till England tidigare, och en dressyrträningsvecka i England året efter, men nu ville jag iväg lite längre bort, till värmen och Brisbane. Jag hade sedan några år tillbaka känt att Brisbane är en stad jag verkligen vill uppleva, och redan innan jag åkte kändes det som att min 9 månaderskurs var alldeles för kort - det kändes i magen på något sätt, att jag kommer vilja stanna längre.  

Jag landade på Brisbane International Airport runt kl 19 på kvällen, och det första som jag tänkte var "oj, va mörkt det är ute!". Jag visste ju att det var vinter, men eftersom man är så van vid sena solnedgångar i Sverige på sommaren blev jag lite förvånad, då min logik var att Australien är varmt året om, därav även sena solnedgångar - men så är det inte i Brisbane och Queensland (solen går upp runt 06 och ner vid 18 i princip året om). Min andra tanke var sedan "va kallt det blev!". Det var kanske 20 grader då, slutet av vintern, och jag som föreställt mig 35 grader! Kallt var det väl egentligen inte, hehe. Men det dröjde inte länge innan sommaren och all värme kom också.

Oj oj! Detta var ett tag sedan, hehe. Nyanländ i Brisbane augusti 2008, utforskade Southbank och fejk-stranden för första gången!

Mitt första möte med en känguru, 2008

Under utbildningen träffade jag många underbara kompisar, några som jag fortfarande är jättebra vän med, och det var även under denna tiden jag träffade min man Jared för första gången (men vi blev tillsammans först när jag kom tillbaka året efter mitt college-plugg, 2010). Studierna var intressanta, men denna utbildningen var mer ett sätt för mig att kolla om jag ville stanna och studera universitet också. Vilket jag definitivt ville! Det var redan på andra skoldagen, efter att jag och en kompis gått på promenad genom CBD (central business district, centrala stan) och Botanic Gardens, genom Queensland University of Technology campuset inne i stan, som jag kände "shit, jag skulle ju valt universitetet direkt alltså...". Jag gjorde klart utbildningen på Colleget och åkte sedan hem till Sverige igen under 9 månader för att spara pengar till universitetsstudier i Brisbane året efter.

Fina Brisbane


 Plugg på stranden, såklart :)


Och vi spelade beach volley varje vecka, superkul!

Man brukar säga om hästtjejer att "en gång hästbiten, alltid hästbiten". Jag är ju hästtjej till 100%, och kan säga att samma gäller Australien, för min del iallafall. Det är svårt att inte älska det landet alltså. Klimatet varierar lite beroende på vart i landet du är, men man fastnar liksom lite för den första staden man kommer till, och trivs som fisken.

2010 började jag min utbildning på QUT i Brisbane. Nu blev mitt val av utbildning inte full pott med en gång, men man lär sig även av sina "misstag" som man säger. Och utan de första 1.5 åren på en Bachelor of Design hade jag kanske inte hittat min Bachelor of Applied Science inom geologi? Jag bytte utbildning helt och har älskat mina studier sedan dess. Det var av en slump som jag hittade Natural Resource Sciences som en såkallad Second Major i min designutbildning, valfria ämnen som man kunde ha som "andra inriktning", och jag insåg då att min Second Major var ju min passion, och bytte helt enkelt. 

På en av många geologi-field trips under studieråren (2012) :)

Kärt återseende! Bild från när vi besökte QUT igen, förra året.

År 2013, efter ca 4 år i vårt älskade Brisbane och ett tufft 2012 plugg- och jobbmässigt, fick Jared ett jobberbjudande som man inte kunde tacka nej till. Men det jobbet låg i Melbourne! Jag hade ett år kvar på min utbildning så det blev därför en hastig flytt mellan terminerna mitt på skolåret, och jag hann inte riktigt säga hejdå till staden som jag under flera år känt mig så hemma i. Jag bytte universitet helt, förde över alla mina studier och gjorde klart min utbildning där istället. Vi bodde i Melbourne i lite mer än ett år, och detta visade sig vara en underbar opportunity för oss. Jareds jobbkarriär blommade nämligen upp, mina studier gick jättebra och jag hade ännu roligare än vad jag kunnat drömma om, tog min examen med jättebra referenser och GPA betyg.

Så blev det augusti 2014. Min examen var klar, och mitt visum började ta slut.  Nu var det dags att bestämma vart vi skulle åka härnäst. Stanna i Melbourne med partnervisum, eller någon annanstans? Jag hade inte råd att göra min Honours och Masters i Australien som internationell student, men jag visste att det var mitt nästa steg i karriären. Partnervisumet kostar multum i Australien  (ca 50000kr att bara ansöka), så vi ville kolla på andra alternativ först. Jag ville vara lite närmre min familj igen, efter så många år utomlands, men eftersom det då var lite sent att leta Masters i Sverige (juni/juli månad) så började jag kolla lite smått på England (eftersom man räknas som engelsk om man är från EU så betalar man inte lika mycket i studieavgifter där).


En kväll i Melbourne :) 

På universitetet i Ballarat 2014, efter jag blev klar med min kandidatutbilnding (kolla bara vilken skillnad i klimatet från Brisbane!).  

London lockade med massa internationella jobbmöjligheter till Jared, och jag började skicka mejl till lite olika universitet som hade de utbildningar jag var intresserad av. University of Portsmouth svarade direkt och sa i princip "ansök till oss!". Sagt och gjort. Någon månad senare hade jag mitt antagningsbesked med start i september! Jared fick sitt arbetsvisum på 2 år i England och vi flyttade under augusti månad. Fullt ös! Jag älskade min utbildning i England, så himla rolig var den och jättebra förberedelse inför nästa mål i min karriär, en doktorand i Sverige. 

På universitetet i Portsmouth

Portsmouth Harbour

Min masterexamen!  

Efter 2 år i England, en komplett mastersutbildning, massa bra jobberfarenhet för Jared, vår förlovning i underbara London och bröllopsplanerna och bröllopet i Sverige, så valde vi att flytta till Sverige som nästa steg, permanent.

Då var det alltså dags för nästa steg i processen, ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Detta är en hel egen historia i sig, så mycket byråkrati och pappersarbet. Vi ansökte ca 6 månader innan Jareds visum började ta slut i England, och lämnade då landet innan det tog slut helt. Vi bilade från England till Sverige på ett 2 veckors besök, med alla våra saker som vi satte i ett förråd sålänge, och förberedde sedan för vårt bröllop på Tjolöhoms Slott! Vi hade bokat in datumet ca ett år i förväg, och det blev ett riktigt höstbröllop - underbart väder och så mycker vackra färger! Delar av Jareds familj kom till både England och Sverige inför ceremonin, och sedan åkte vi med dem tillbaka till Australien och hade en symbolisk ceremoni för dom som inte kunde åka till Sverige, och för att vänta resten av väntetiden i Australien.  

Tjolöholms Slott! Kan ni tänka er att detta var i oktober månad? Solen sken, och det var relativt varmt, otroligt fint väder!

På det sista flyget påväg till Brisbane i oktober 2016

Symboliska ceremonin i Noosa  :)

 Återigen i Southbank, Brisbane! 

Eftersom väntetiden var så lång på uppehållstillstånd så stannade vi i Australien ett tag. Detta gjorde inte mig något, vi hade båda två saknat Australien mycket, och vi såg det som ett sätt för honom att träffa sin familj mycket innan våran permanenta flytt till Sveige liksom. Vi spenderade 8-9 månader i Brisbane, och jag fick verkligen njuta av staden jag tycker så mycket om! Se alla mina gamla favoritställen igen, besöka caféer och stränder. Vi reste runt endel till Townsville, Airlie Beach med mera, och hade jättekul. 


Oktober 2016, väldigt jetlaggade i Brisbane


Kort från besök hos Jareds mamma i Townsville under väntetiden på uppehållstillstånd. 

Men väntetiden var såklart jobbig i sig, att man inte visste hur det skulle bli. På så vis gick 2016 väldigt fort! En blandning av semester och sol, jobb och jobbig väntetid. Efter ca 11 månaders väntan totalt från ansökningsdagen fick Jared äntligen beslutet och sitt permanenta uppehållstillstånd, detta var några månader sedan nu och vi flyttade till Sverige i juni 2017 - till fina Stockholm, som är en helt ny stad för oss båda!

Stockholm!

Detta har verkligen varit ett stort äventyr, många ups and downs under åren, men det har även varit så underbart kul! Vi kommer alltid älska Australien, men vi är redo för vårt nya kapitel i Sverige :) Och det känns så roligt att vara hemma! 

Så numer är jag ingen utlandsbloggare längre, det kommer mest handla om våran vardag, resor, jobb etc i Sverige. Ni som läst under åren är varmt välkomna att fortsätta läsa om våra nya äventyr på "hemmaplan", och vårat Swaussie-life!

Tack, och mer uppdateringar kommer - stay tuned!
Kramar
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar