fredag 30 november 2012

Geologi Field Trip: Eden & Ulladulla, NSW, 11 dagar

I andra terminen årskurs 2 (Oktober/November 2012) hade vi tre rätt tunga geologiämnen som tillsammans hade en field trip. Ämnena var Stratigraphy, Structural Geologi och Petrology of Igneous & Metamorphic rocks. Väldigt intressanta ämnen, men mycket tunga! På en termin har man ju 4 ämnen vanligtvis, så detta betydde att under våran 11 dagars field trip så missade vi lite av det fjärde ämnet, men i slutändan blev allting bra iallafall.

En termin består av 13 veckor med schemalagda lektioner, v. 14 är plugg vecka, och v. 15-19 är vårat så kallade 'Exam block'. Denna field trip var planerad från v. 13 och 11 dagar framåt, vilket innebar att vi skulle komma hem mitt i exam block. Något naiva geo-studenter som vi var tänkte vi ''we'll be 'right!'', packade våra väskor och åkte till flygplatsen den 21 Oktober 2012. Vi hade ju egenltigen inte så mycket val eftersom skolan hade bokat in resan då, så det var bara att hänga på liksom :)

Måndagen 21 Okt. Dag 1

Jag var ju lite lagom nervös inför resan, det var mitt i superstressiga slutspurten på terminen, tajt med pengar och aldeles för lite sömn, detta bidrog till att jag kom till flygplatsen lite lätt darrandes med gråten i halsen i princip - hade redan hemlängtan och saknade min pojkvän. Ni kanske skrattar ni haha, jag ler lite när jag tänker tillbaka på det med, men just då var det oerhört jobbigt att åka iväg. Jag har alltid varit lite känslig med 'vill sova i min säng', så detta var ett stort test för mig. Det blev inte lättare av att jag på flygplatsen upptäcker att min 11kg tunga (eller 'lätta') väska var typ hälften så stor som alla andras väskor, kändes som jag hade glömt hela världen, haha.
Väl i planet var det ingen återvändo, vi flög till Canberra där vi blev bemötta kallt väder, blev som en liten schock nästan med varma 25-28 grader i Brisbane till ca 15 grader blåst i Canberra, och därmed fick jag bekräftat att min packning var som sagt liiite liten, haha. Man tänker inte riktigt på att det är sådana stora skillnader i Australien, ett flyg på 1.5 timmar söderut betyder ett helt annat klimat än tropiska Brisbane. Med dubbla tröjor och massa tajts under shortsen begav vi oss till parkeringen där våra föreläsare hade hyrt minibussar. Vid det här laget mådde jag mycket bättre, vi hade lite mer att göra och jag började tycka det var roligare med utflykten vi hade framför oss.

Tre timmars bilfärd till vårat mål fär dagen, Ulladulla, en liten hamnstad i staten New South Wales, där fick vi vårat första assignment. Här skulle vi stanna i två nätter, vi hade fått stugor som vi delade med 2 till 3 andra personer. Det hade blivit ännu kallade under dagen och börjat regna, vi var lite trötta efter resan men kämpade glatt på när vi utforskade området och klipporna. Det första stället vi skulle analysera låg en liten bit ifrån våra stugor, vi såg flera delfiner i vattnet, och lite fossiler i stenarna och lärde oss att detta var ett område av sedimentära jordarter med tektoniskt inflytande. Det var blåsigt och halt, så lite spänning i luften när vi vandrade runt. Senare på kvällen åkte vi till en mataffär och köpte kvällsmat, skrev ihop våra inlämningar som skulle in på morgonen dagen efter, och sedan var det sängdags.


Dag 2
Upp tidigt på morgonen, lämna in sin inlämning och iväg på nästa uppgift! Vi lärde oss väldigt fort att detta var minsann ingen latmask-resa, ingen tid att slappa, det var fullt ös från början. På dag nummer två var det lite bättre väder, men långärmat och tajts var fortfarande ett måste. Vi åkte till ett område i närheten, vi stannade där hela dagen (från kl 9 till kl 18) och hade därefter två inlämningar tills dagen efter. Detta området var mycket vackert, sedimentära lager av sten som bygger upp klipporna i nyanser av gul, orange och liknande. Men inte mycket tid för att stå där och vara turist, man måste vara snabb med anteckningar, lupp, måttband och foton! Vid kl 19 var vi hemma och köpte lite BBQ mat och grillade, i ca 5 grader kallt och blåst, men det funkade. Vi skrev klart våra inlämningar och gick och la oss.

Dag 3
Idag var det dags att åka vidare mot Eden, vi fick tillbaka betyg på det vi lämnat in dagen tidigare, och lite feedback på hur vi kan förbättra dessa betyg, hehe. Det är då inte lätt i början, tror nästan hela bunten ( vi var ca 40 studenter på field tripen) surade över kassa betyg under bilresan till ett av våra mellan-stop på vägen till Eden. Med lite mat i magen blev vi alla lite gladare och vi fick i uppdrag att leta upp och bedöma procenten av fossilerna i området. Sedan var det att köra vidare, och efter ca 4 timmar var vi framme i Eden. Om jag minns rätt så hade vi ännu ett stop när vi var framme, kom hem vid kl 20 på kvällen och då blev det kvallsmatsdags. Inlämningarna gjordes infor morgondagen, vi packade upp våra saker i våra nya stugor, och sedan sängdags. Kan ju tillägga att dom flesta av oss satt uppe länge med inlämningarna, det var ju inte så gott om tid eftersom vi var ute hela dagarna på field, och sedan mat och plugg. Jag som är ganska känslig när det gäller mattider och sömntider gick och la mig relativt tidigt jämfört med de andra (mellan kl 22.30 och midnatt varje kväll), medans de andra kunde stanna uppe till kl 02.00 om inte längre. Jag var tvungen att tänka på min kropp, för jag får lätt migrän, jag valde att sova mer än det andra för annars hade jag fått det väldigt jobbigt. Men allt funkade bra, jag förstod inte varför ingen annan gick och la sig tidigare med haha, om man var effektiv så blev man ju klar tidigare.
Dag 4 till 11
Nu var det en vecka kvar på field tripen, en vecka i Eden. Vädret var lite bättre, men fortfarande rätt kallt. Jag hade lite hemlängtan som tittade fram på eftermiddagen när det var dags att kopa kvällsmat, jag pratade med min pojkvan varje kvall, berattade vad vi gjort under dagen, och ringde lite till sverige och pratade med mamma och pappa emellanåt som ocksa gav mig bra stöd, tack så mycket! Om man höll sig aktiv och pluggade så gick tiden rätt fort. Betygen blev mycket bättre, jag fick massa positiv energi när jag kände att det går ju bra det här trots allt!

Vi hade en kartläggningsövning i olika geologiska områden, olika åldrar på klipporna och det var väldigt intressant, man lärde sig otroligt mycket. Det sedimentära tyckte jag var lättast, fixade det snabbt med bra betyg, däremot var petrologin mycket svårare. Krångliga ord, svårt att se i stenarna vad som egentligen är där, detta handlar ju om olika sorters lava från vulkaner som sedan blivit sten. Vädligt intressant, men förvirrande ibland haha. Som tur var så hade vi grupparbeten där, lättare att fixa saker ihop ibland.

Strukturgeologin gick rätt bra med, även om den i sig är den svåraste av de tre ämnena, men det var lättare att förstå processerna när man var ute i field. Jag pratade mycket med föreläsarna så jag förstod vad vi höll på med, och saker och ting började klarna.
Det var nu efter 4 dagar som jag borjade känna att det blev lite lättare, det var roligt att lära sig nya saker och man hade mer energi. Det var många saker som var lite skrämmande, vi fick springa ifrån tidvatten för våran 'planerade väg' på klipporna hade förstörts fran forra aret dom vad dar, vi klättrade på oerhört nervkittlande områden, det kanske inte ser så brant ut på bilderna men vissa ställen var grymt läskiga, mest för att det var brant med löst grus som var halt - jag skakade i hela kroppen under tiden, men efteråt kände man sig bäst i världen haha. Men det var även lugnare stunder då vi såg valar i vattnet, delfiner, och massa vackra landskap.
 
Veckan i Eden gick ju egentligen rätt snabbt, man hade ju inte så mycket annat att göra än att skriva sina uppsatser, göra sina inlämningar, äta och sova. Jag pratade med min pojkvän varje kväll, berattade vad vi hade gjort under dagen, och efter det så däckade jag i princip, så trött var jag! Även om det var roligare nu så tyckte jag ändå att det var lite segt, räknade dagarna tills hemfärden hehe. Inte för att det var tråkigt, men det var väldigt påfrestande. När sista kvällen väl var där så festade många till det, vi beställde pizza och var allmänt glada över att alla inlämningar var klara.

Dagen efter var det hemfärd, 4 timmars bilresa till Canberra och sedan flyg till Brisbane. Vi kom hem vid 19 tiden, och det var så skönt att känna den varma luften, och till och med fuktigheten i luften haha. Alla åkte åt sitt håll från flygplatsen, det blev tåget hem för mig, sedan buss, och kommer hem till min pojkvän som förberett en dundermiddag med kött och grönssaker - jag var så glad att vara hemma igen, kändes helt underbart! Och samtidigt var jag väldigt glad att jag klarade field tripen, den var klar! För det var en tid i början av resan som jag bara ville boka ett flyg hem till Brisbane. Men nu är jag stolt över mig själv, jag klarade det! Och som slutsats, trots att field geologi är tufft, hårt arbete och intensivt, så är det bästa sättet att lära sig på - och den bästa geologen är den som sett flest stenar, som man säger! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar