lördag 21 maj 2016

Etna: "bakom kulisserna"

Nu är även lördagens arbete klart på fieldtripen, vi jobbar alltså alla dagar under vistelsen och det är ofta 9-10 timmar per dag. Man blir lagom trött kan man säga!

Igår var vi som sagt på Etnas nordöstra sida hela dagen, vi startade kl 07.30 på morgonen och kom tillbaka runt kl 19. Lång dag, vackra vyer och mycket vandring! Jag var helt slut även imorse när vi åkte på nästa jobb.

Kort sammanfattning: Vi åkte till Piano Provenzana och mötte upp vulkanforskaren Marco Nero som är lite av en känd expert på Etna. Våra föreläsare känner honom sedan tidigare och eftersom Etna hade ett litet utbrott på den nordöstra sidan de senaste dagarna så skulle han dit och utforska den nya "fissuren" som öppnat sig. Han tog med oss "bakom kulisserna" kan man säga (dvs. till andra sidan från turist-utsiktsplatsen, där turister inte får gå) för att dokumentera och analysera den nya lavan på närmre håll (den lavan som vi såg komma ut härom natten!). Vi vandrade så nära the NE crater att man hela tiden hörde den spraka och dåna! 

Den vanliga turist-sidan ligger på andra sidan vulkanen, där kan man åka en lift upp och sedan buss till utsiktsplats. Vi kommer inte göra den på fieldtripen eftersom vi redan vart uppe på andra sidan och "känner oss nöjda", men jag och Jared tänkte åka upp där när han kommit hit så han får se lite av det med! :)

Vi bärjade dagen med att vandra och få skjuts i omgångar upp mot "the NE crater". Det blev mycket vandrig i djup "scoria" över landskapet som är täckt av lava från utbrotten genom åren. Vi kom upp till ca 3000möh som högst, och flertal gånger vandrade vi genom molnen. En helt skum känsla, men så coolt!

Det tog flera timmar att vandra upp och ner, men utsikten var helt klart värt det! Vi spenderade lunchen i deras observatorium och vandrade sedan neråt igen. Det blåste något otroligt där uppe. Bilder kommer nedan!

Lavan från utbrottet 2001-2002 i bakrgunden.

Från parkeringen

Här kolla vi lite mätningar med Marco

Vi börjar komma upp på höjd och molnen kom ikapp oss!
Ca 2600 meter över havet, härifrån fick vi vandra i djupare scoria! Under scorian låg det snö som ibland smälte undan lite.

De stora stenarna har för många årsedan flugit ut ur vulkanen i ett urbrott, här kan man verkligen se vilken kraft det blir! På marken ser ni all scoria.

Molnigt igen!

Och när molnen lugnat ner sig kan man återigen se den nordöstra cratern.

Här har vi kommit fram till området med den nya "fissuren" - här har man underbar utsikt och kan kolla på lavan som kom häromdagen! Ca 3000 möh.


Molnen rullade uppåt i omgångar!Den mindre cratern i mitten ligger precis framför den nya fissuren.


Här har vi den nya lavan! De mörkare delarna i mitten på kortet :)

En zoom-in på den nya lavan.

Uppe vid observatoriet

På vägen ner kunde man se lite grönt ändå :)

Idag gjorde vi stratigraphic logging i vulkaniskt material, och imorgon ska vi kartlägga lava flows på Etna. Fullt upp hela tiden, två inlämningar är redan klara, två till att göra. Och snart kommer Jared hit med, ska bli så kul att ha lite riktig semester efter allt jobb! :)

Nu ska jag jobba vidare på inlämnignarna och vi inväntar pizza, vi har lagat mycket mat själva på hostelet, men idag är alla så trötta att vi beställde pizza.

Uppdaterar mer snart!
Kram


2 kommentarer:

  1. Ojojoj så spännande! Verkligen bakom kulisserna!

    SvaraRadera
  2. Vad spännande att få en alldeles egen tur till det som inte turisterna får se. Vi åkte till crateri silvestri bara och tyckte att det var häftigt, men vi har ju småbarn också så vi kan inte gå några längre sträckor med dem ändå. Vår yngsta är som besatt av vulkaner. Tack vare honom har vi besökt de tre aktiva i Italien och kommer åka till Island förmodligen nästa år. Måste vara en otrolig upplevelse att få se det på så nära håll!

    SvaraRadera