torsdag 19 maj 2016

Etna-utbrott & annat!

Som sagt är det väldigt fullt upp, som det alltid är på fieldtrips. Jobb hela dagen från kl 09 till 18,och sedan inlämningar efter det. Jag har inte hunnit gå igenom alla foton förrens nu, och kl 22 har jag en liten stund att skriva ett inlägg här! Vi är alltså inne på dag 3 på fieldtripen (dag 4 imorgon) och vi har hunnit med massor! 

Snabb sammanfattning:

Etna har utbrott sedan i söndags
I förrgår kunde vi se sprakande lava på natten, och igår natt kunde man se "rinnande" lava! Imorgon ska vi åka med en geolog-bekant till föreläsarna som är expert på Etna, han är nummer 1 inom forskningen på just Etna. Vi ska till området som har utbrott och kommer utforska och leta efter nya "fissures". 

Hostelet 
Stället vi bor på ligger i Giardini Naxos, ett mysig och rätt fräsht hostel med bra kök och ok rum. Internet funkar också! Men kan inte lägga upp massor av bilder än dock (segt att ladda upp). Men jättemysiga ägare som bjöd på drink och sötsaker när vi kom fram - universitetet har bott här de senaste åren på denna fieldtripen så de känner varandra nu!

Mitt rum, jag betalade för eget privatrum, de andra delar 3-4 pers.
Aci Castello och Aci Trezza
Första dagen kollade vi på klipporna vid Aci Castello och Aci Trezza, detta handlar om "lava flows/tubes" (lava kanaler inuti marken) och "pillow lavas" (lava som kommit ut i havet och på grund av snabb avkylning bildat "pillow-patterns"). 

 Kaktusar! Kan ine exakta namn och detaljer, men dessa eller liknande finns i Australien med :)

Aci Castello, vi analyserade då klippan slottet sitter på :)

Pillow lava


En av stentyperna vi analyserade

Taormina och Capo Sant Allessio
Dag 2 spenderades vid ett ställe med förkastningar och "slickenlines" (inristningar i förkastningen som visar i vilken riktning det andra blocket av klippan har åkt),  som vi skulle mäta och analysera till inlämningar.Så kallade slickenlines, här ser vi två som korsar varandra ovanför min geokompass - det betyder att det tektoniska mönstet (tectonic regime) har ändrats på förkastningen.

Monte Tauro och Capo Santa Croce
Dag 3 (idag) och här kollade vi på "sea-level indicators" som jag skrivit mycket om i min avhandling på Kreta. Mycket grottor och så kallade "wave cut platforms"!


 Ja så ser det ut när vi promenerar till olika sites!

Jag posar framför lite grottor och andra sea-level indicators! Vi står på den senaste wave cut platformen, och ungefär vid varje grotta kan man se en sea-level indication, vart havsnivån har varit innan. 


Mer bilder kommer!

Dags att sova, uppdaterar mer snart!
KramInga kommentarer:

Skicka en kommentar