onsdag 8 juni 2016

Det börjar närma sig!

Jag insåg precis att vi snart bott här i två år, snart går Jareds visum ut, snart är min masters klar - och snart gifter vi oss!! :D Det är mindre än 4 månader kvar tills bröllopet i Sverige, och om exakt 4 månader befinner vi oss i Brisbane igen. Tiden har gått så otroligt fort, det är nästan skrämmande - det känns som det var igår vi kom till England, min utbildning började och allt var nytt. 

Snart kommer min brudklänning vara färdig med, de sa i början av juni plus/minus några veckor. Det börjar bli dags för oss att skicka in alla papper till Australien som vi behöver till hindersprövningen i Sverige (krångligt värre) så håller på att försöka fixa detta. 

Hindersprövningen!
Det krångliga är att Sverige och Australien har olika system på scannade och kopierade dokument. I Australien litar dom inte på en original scan, utan man måste gå och certifiera den så de vet att den är äkta, det kallas "certified copies". I Sverige godtas INTE certified copies, även om man kan tycka att dom borde vara säkrare än en egen scanning av originalet? Men nej, vi får scanna om att utan att certifiera det, haha. Lustigt :) 

Så nu är vi mitt uppe i att hitta någon advokat/accountant i England som kan certifiera dokumenten I England till Australiens standard, eftersom England och Australien har inte heller har samma system! Men vi har äntligen hittat ett ställe som godtas av Australien, haha. Man brukar använda en så kallad Justice of the Peace i Australien, och här i England blev det en accountant eller annan form av finansperson då dom säger att nästan vem som helst som är "lite högre uppsatt" kan certifiera (typ doktor, tandläkare etc) men det godtas inte i Australien. Ja ni fattar.    

Efter detta ska mitt visum sökas, det blir mitt Working Holiday visum till Australien som är temporärt på ett år. Jag har inte använt det ännu eftersom jag var på studentvisum under hela tiden i Australien tidigare.

Uppehållstillståndet
Uppehållstillståndet rullar på som vanligt, tror vi iallafall. Vi har inte hört något alls från Migrationsverket sedan vi ansökte, och det har gått nästan exakt 2 månader nu. Vi är medlem i lite grupper på facebook som är till för folk som ansökt och väntar ("I väntan på familjen" heter en av dem), om man har frågor och vill se statistik från olika länder som ansökt och få stöd från andra som går igenom samma process så är dom jättebra. Detta är dock bara så kallade anhörighetsansökningar, dvs någon som ska flytta till en svensk medborgare. Enligt all statistik där så är genomsnittet på väntetiden fortfarande 13 månader, så bara 11 kvar nu då! Fast våran specifika information på Migrationsverkets hemsida säger mellan 13-15 månader, så vem vet? 

Sommar och sol?
Anyways, något som jag verkligen hatar med denna årstiden på norra sidan av jorden är all pollenallergi. Det har blivit rätt mycket i England just nu, och jag kom på att förra året var jag ju på Kreta vid denna tiden så skippade liksom det mesta. Sverige är lite värre än England, jag ser inte fram emot somrarna i Sverige av den anledningen, men samtidigt vill jag ha värmen! Haha. 

I Australien, i Brisbane, hade jag inga problem alls då det är andra sorts pollen där - hur skönt som helst. I England (och i Sverige) blir det liksom ingen träning utomhus, alltid stängda fönster hur varmt det än är, måste duscha varje kvall innan sängdags (även Jared måste) så ingen pollen finns i sängen, konstanta nysattacker, rinnande och täppt näsa, kliande ögon... :( Det blir munskydd för min del ibland om man ska kunna vara ute när det är extra mycket pollen!
Häromkvällen när vi var ute och promenerade lite för jag kände jag måste komma ut ur längeheten liiiite iallafall, så såg vi att vår favorit-pub hade lagt ner! Lite tråkigt, den var jättefin med lite skandinavisk kust-inspiration i inredningen och mycket god mat, precis vid kanalen. Oh well, vi får leta upp en ny helt enkelt :P

Plugget!
Snart klar, va konstigt det känns! Sitter och jobbar på min avhandling som börjar kännas mer och mer färdig. Nu ska jag bara skriva ihop artikeln som ska in tillsammans med avhandlingen. Så spännande :D Och om Jared får uppehållstillståndet som beräknat kommer vi kunna åka tillbaka en sväng till England i juli 2017 när min examen hålls, perfekt! Vi blir ju klara med utbildningen i September detta året, men eftersom det är mitt på det akademiska året så dröjer det med själva examensceremonin tills sommaren efter. Nu dags att återgå till plugget, uppdaterar mer snart! :D
Kram

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar