onsdag 29 mars 2017

Cyklonen och regn

Insåg precis att det gått mer än 10 dagar sedan jag skrev senast, hoppsan! Det har blivit mycket lättare att fokusera på vardagen nu efter beslutet kommit så man glömmer bort att skriva här ibland, hehe. 

Nu har regnet och vattnet (eller resterna av cyklonen Debbie) kommit även till Brisbane - en början på några regniga dagar som resultat av cyklonen Debbie som slog till längre norrut. Den var kateori 4 men försvagades rättså snabbt efter den gått i land - den gick i land i förrgår under dagen nära Airlie Beach. Jared har familj som bor i närheten av cyklonens rutt (Mackay), men lyckligtvis var ju detta inte i cycklonens öga. Townsville klarade sig i princip helt från cyklonen, för det var inte i direkt rutt eftersom cyklonen kom längre söderut. Airlie Beach och Withsundays fick sig en ordentlig smäll, får se nu under de närmsta dagarna hur illa det blev. 

Norra Queensland får tropiska cykloner gaaanska ofta, och de har bra simuleringsmodeller som förutser rutten med konstanta uppdateringar så de kan förbereda i god tid och ser till att alla som behöver evakueras gör det. Det är mycket varningar överallt på radio och media med varningssirener och live-uppdateringar. Denna cyklonen var inte lika stor som Yasi år 2011 (när det blev sån fruktansvärd översvämning i stora delar av Queensland), men den var ändå väldigt stark och mycket byggnader har förstörts. Det har redan börjat översvämmas lite i Brisbane nu under dagen idag men förhoppningsvis är det inte lika illa som 2011.

Anyways, Jared åkte hem från jobbet nu redan vid lunch - många ställen stängde vid lunch idag och har skickat hem sina anställda, så att folk kan ta sig hem innan stan går i lock down. All kollektivtrafik blev gratis och alla skolor är stängda, det kommer varaa stängt imorgon också. Vi bor vid en av de större vägarna genom Brisbane och det var nästan helt stillastående rusningstrafik ut ur stan hela förmiddagen. Jag fick lite panik och tänkte "shit, tänk om det blir lika mycket som 2011!" (då var vi nästan strandsatta hemma i ca 4 dagar), så jag gick snabbt imorse till närmsta affär och köpte lite mat för några dagar iallafall. Även om det inte verkar bli lika illa som Yasi 2011 så vill man ju inte vara ute i stormväder.

Så det finns inte så mycket annat att göra just nu, jag bakade kanelbullar häromdan så tänkte ta en kopp kaffe snart. Våra lampor har gått sönder i sovrummet och i vårat badrum så det är jättemörkt hemma nu haha, eftersom det inte är soligt ute blir det inget direkt ljus utifrån heller. Det är väldigt högt i tak så vi måste ha stege för att byta lamporna, så det får vänta tills vi har tid att skaffa stege! Nu har vi våra små ljusslingor på hela tiden, det känns ungefär som jul.

Kort sagt: allt är lugnt där vi bor, det verkar inte som att det är lika illa som år 2011 men vi uppdaterar om vi hör något annat.

Uppdaterar mer snart! Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar