måndag 16 november 2015

En lista om att resa - eller bo utomands

För några veckor sedan skrev några resebloggare från Svenska Resebloggar lite inlägg som handlade om "listor om att resa" - väldigt kul läsning och det inspirerade mig att fylla i en lista om att resa också, dock mer inriktat på att bo utomlands eftersom jag är utlandsbloggare. Från början visste jag inte riktigt vad jag skulle skriva om just för att jag inte är en "resebloggare" på samma sätt som många andra, men tänkte jag slänger ihop lite ändå - here goes!

Den här resan längtar jag till just nu:
Det blir många resor även som utlandsbloggare, även om jag mest skriver om vardag, jobb, plugg med mera. Men måste nog säga att jag längtar tills vi kan boka allt till vårat bröllop! Första svängen blir Sverige och sedan vidare till Australien, antingen nästa år eller på våren året efter. Men kort sagt kan man väl säga att jag längtar till värme, sol och palmer - våran nästa resa är dock till Wales, så det kommer antagligen bli höstrusk, hihi.

I regnskogen på Tambourine Mountain, Gold Coast, Queensland, Australien :)

...men det här står mig upp i halsen: 
Visumbyråkrati, jag vet att det finns en anledning till visumansökan och det är bra att det finns regler, men ibland är det som att saker och ting är så mycket krångligare än vad det egentligen behöver.

- Pappersarbete hos kontoret bland annat: på grund av politiskt skifte i England nu vet vi inte hur de nya reglerna kommer se ut, och om Jareds jobb kommer kunna sponsra honom överhuvudtaget. Vi vill gärna stanna här några år till, och hans jobb vill ha kvar honom och är villiga att sponsra, men det ligger alltså inte helt i deras händer. Det är något som vi försöker få reda på så snart som möjligt så vi kan planera bröllopen också.

- Dyra visumsavgifter i Australien: för min del då, om vi ska köra på partnervisum/giftemålsvisum snart så ligger det på summor som går upp mot $7000-10 000 sammanlagt, inklusive alla koller (medicinskt bland annat som man måste göra om man bott länge utomlands, dvs England just nu). Det är rätt mycket pengar! Men helt klart värt det, gäller att spara så mycket som man bara kan nu innan!

Andra saker man kan lägga under denna kategorin är växlingskurser, ett exempel är när min syster åkte med mig på geologi-jobb på Kreta. Hon skulle växla från svenska kronor till euro på flygplatsen i England, och fick då först växla till pund, sedan till euro och förlorade på så vis massor. Suck, haha!

Det här stället är mitt favoritresemål just nu: 
Att resa till måste nog vara Island, har aldrig varit där men geolog som jag är vill jag gärna åka och skåda allt naturen har att erbjuda där! Samt NZ, det ligger högt på listan just nu. Och bo på, vi har ju lite drömmar om att prova USA, framför allt San Fransisco ett tag, och även Tokyo! Nästa steg blir nog Sverige i några år först dock.

Det här prioriterar jag bort till min förmån för mer respengar i kassan:
Hmmm... Vi festar eller dricker inte så mycket, lägger hellre pengarna på resor, dagsutflykter till natur och historiska monument och liknande. Vi har heller ingen bil, men dock är kollektivtrafiken svindyr i England så vet inte om vi egentligen sparat något på det, haha.

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:
Jag vet inte om man kan kalla det resebranschen, men något som man märkt de senaste åren är facebook-gruppernas popularitet, det har blommat upp ordentligt, vilket är jättekul! Men det finns både bra och dåliga saker med dessa grupperna tycker jag. Grupper som "Svenskar i Australien" är jätteroliga, både för oss mer permanenta då man hittar bekanta som man kan dela erfarenheter med, någon som vet vad man går igenom, roliga saker som jobbiga saker, men även för förbi-resande. Jag har träffat många nya bekantskaper genom Australiengrupperna framförallt.

Grupperna är även väldigt hjälpsamma oftast, om man har frågor eller är ny. Men det tråkiga är när det blir som att resenärerna inte längre "reser", att de får allt levererat och endast frågar i grupperna utan att bege sig ut för att uppleva saker på samma sätt. Men allt är upp till var och en, som sagt.

Och så har vi det där med backpackers. Inget illa om backpackers generellt, men det är en sak som stör mig massivt: när folk skriver "jag har fått en p-bot, ska jag skita i att betala den, det är väl ingen som hittar mig ändå när jag åkt". Jahapp. Och den frågan, i olika former av böter, kommer upp väldigt ofta. Och det är skrämmande många som bara säger "skit i det, betala inte". Jag tycker det är så fruktansvärt oproffsigt, väldigt otrevligt och ger dessutom ett väldigt dåligt rykte om andra medresenärer från Sverige. Hade folk betett sig så hemma? Fömrodligen inte. Så varför är det ok att inte betala bötern när man är i Australien? Folk är oftast oroliga "om de kommer få problem i framtiden med visum" pga en obetald bot. Betala den då!? Det har ju hänt att folk blivit kontaktade i Sverige och då har deras böter dubblats med. Varför beter sig vissa så fruktansvärt otrevligt och otacksamt när dom reser, det är något jag inte försår faktiskt.

En resetrend jag tror, eller hoppas, kommer gå över:
Jag är inte så insatt i det här med resetrender, vet inte riktigt vad jag ska skriva!

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:
Smink och andra "skönhetsprodukter", brukar försöka hålla mig ganska naturlig - plus att det sparar pa kilona så man kan ta med sig lite av upplevensen hem i väskan istället :)

Jag står inte ut med: 
Resenärer (eller utlandsboende för den delen) som klagar, på allt - antingen är stället inte lika bra som Sverige, eller så är Sverige inte lika bra som stället i fråga. Men samtidigt sätter jag mig ner och tar ett djupt andetag, för man vet aldrig hur andra personers vardag ser ut. Let go of the negativity. Och låt det vara sen :) 

Skulle jag bara får resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:
Australien, och då en flytt, ingen resa.. ;)

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa:
Jag säger som min syster sa på Kreta när vi under många dagar var "packåsnor" - vi älskar att resa och uppleva nya saker, träffa människor och lära oss om andra kulturer, men vi hatar "att resa", släpandet på väskorna, långa väntetider och svettiga bussturer.. Men självklart värt det ändå i slutändan, något som vi faktiskt satt och diskuterade på bussresan från Chania till Paleochora på Kreta i juni. Det är ju en del av upplevelsen, så vet inte om jag skulle kalla det varken roligt eller tråkigt, det bara "är" :)  

Min syster, lite utmattad efter flyget London-Heraklion, i väntan på buss till Chania.

Kommande vecka lovar jag mig att: 
Slappna av mer mitt i allt jobb ooch plugg, och kolla på intressant natur i Brecon Beacons Nationalpark, Wales! Vi (jag och Jared) har en tendens att alltid ha fullspeckade scheman hela tiden, även på våra resor, så vi måste bli bättre på att slappna av när man är iväg :)


Så, då var listan klar! Uppdaterar mer snart :)

Kram


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, lite sent men den kom tillslut haha! :) Vi borde kora fler listor!

      Radera