söndag 25 september 2016

Roadtrip från England till Sverige

Nu är vi som sagt i Sverige och det har gått rätt fort sedan vi kom fram, men tänkte slänga ihop en liten sammanfattning på hur vi uppfattade bilandet! Vi körde från Reading (ca 30 minuter väster om London) till Dover, sedan Frankrike, Belgien, Nederländera, Tyskland och vidare till Danmark och Sverige. 

Eftersom mina fina vänner och mostrar, fastrar och systrar hade planerat en möhippa till mig på lördagen som en överraskning (mer kommer om detta i nästa inlägg) så körde vi direkt till Sverige med endast en övernattning - egentligen ville jag och Jared stannat en dag i Nederländerna och sedan en dag i Köpenhamn, men det blev lite ändrade planer, hehe! :) 

Vi hade som sagt bara en övernattning i Groningen, och körde sedan resten av vägen dagen efter. Dock rekommenderar jag att man tar minst 2 nätter (kanske i Nederländerna och Danmark) eftersom det blir många körtimmar. Vi hade flera som kunde köra så vi bytte förare ofta. Men kort sagt, en sammanfattning på bilresan kommer nedan!

Dag 1:
Inför starten hade vi kört resten av de möbler vi hade som inte fick plats i kärran till en second hand shop i Reading, plus några gamla saker som fick åka till tippen - väldigt smidigt måste jag säga! Städningen blev klar dagen innan och lägenheten var tip-top, vi lämnade nycklarna samma morgon som vi åkte och kärran var på plats och vi började tuta och köra kl 07.45. 

Första stoppet blev en frukost på Mc Donalds och sedan lite bilkö runt London. Från Reading tog det ca 3 timmar till färjan i Dover. Man måste räkna generöst med tid i bilköerna och helst boka färjan några dagar innan man ska åka (vi bokade för sent och kom inte på de tidigare färjorna kl 08 eller 10). Man måste vara vid incheckningen minst 45 min innan avgång (vi kom dit prick 11.15!) och sedan var det 2 timmar tills vi gick i land i Dunkirk. 

Väntar på färjan i Dover!Hejdå England! Dovers vita klippor :)


Mycket imponerad av maten på färjan!

Vi körde sedan igenom Frankrike (ca 30 min) och kom in i Belgien, allt rullade på smidigt tills vi kom till Antwerpen, där var den enorma bilköer. Trots tappra försök att undvika stora städer så var det svårt att komma undan köerna, men några timmar senare var vi i Nederländerna! Våra grannar vi hade i Reading kommer från Nederländerna och de har berättat mycket om deras roadtrips hem och så, de säger att de älskar naturen i England och landsbygden där eftersom allt är så platt i Nederländerna - och det stämmer ju verkligen märkte vi! Väldigt intressant :)

Ca kl 22.30 kom vi fram i Groningen och checkade in på hotel, det blev lite senare än planerat eftersom vi körde med släpkärran, men vi var lika glada för det! Groningen var hur mysigt som helst, även så sent på kvällen cyklade precis alla överallt, vilken härlig kultur! Efter frukosten dagen efter tog vi några snabba kort och körde sedan vidare mot Tyskland!


Sol i Belgien! 


 Groningen från hotellrummet :)


 Så många cyklar! Platt landskap som våra grannar pratade om! 
Dag 2:
Mot Tyskland, start kl 08.45 (lite sovmorgon eftersom vi körde så länge dagen före). Mamma och pappa hade kört genom Hamburg på vägen till England och fastnade i bilköver i över 3 timmar pga vägarbete där så tänkte vi kört runt om istället. Men kartan på google missade att andra vägar också var avstängda så trots att vi körde runt om så blev vi fösta in på den trånga vägen med alla bilköerna. Med lite panik eftersom vi skulle åka hela vägen till Sverige den dagen så planerade vi om rutten och körde rakt igenom Hamburg istället, på mindra vägar - mycket smidigare och vi sparade in många timmar!

Jared och ölen ;)


 Solnedgång i Tyskland innan Danmarksfärjan! Vi tog färjan Puttgarden-Rödby med ett stopp i Bordershopen till bröllopets drinkar. Vi kom fran lite efter kl 16 och tänkte nu tar vi ett snabbt stopp och sedan vidare till Danmark. Lättare sagt än gjort! Det blev några timmar där inne (det fanns ju så mycket att välja på!) men tillslut åkte vi på färjan kl 19.45. I Danmark körde vi till Helsingör eftersom det är närmre hem och dessutom var planen att jag skulle hämtat ut min brudklänning i trakten på vägen hem också - dock blev vi lite för sena för det. Vi gick i land i Sverige lite efter kl 23, körde hemmåt och tog sedan en lång sovmorgon! 


 Framme i Sverige! En välpackad kärra ;)Som sagt, jag ville att vi skulle tagit en natt i Köpenhamn men eftersom de hade planerat överraskningar åt både mig och Jared (det blev en svensexa också!) på lördagen och vi  inte kunde borja köra förrens torsdagen, så blev det en lite kortare roadtrip istället. Men jag tyckte det var väldigt mysigt att bila ändå, och faktiskt mycket smidigare än vad jag förväntade mig! Det var dock mer krångel på vägen till England än tvärtom tydligen, men inget som var för jobbigt. Färjorna hade bra mat och var jättesmidiga. Så ja, vi bilar gärna till/från England igen! Nästa gång tar vi nog med lite mer sightseeing ;)

Uppdaterar om möhippan i nästa inlägg!
Kram 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar